Expositie: van industriedorp naar provinciestad – Veenendaal 1960 – 2020

Delen op social media
Share on Facebook
Facebook

De wisselexpositie ‘Van industriedorp naar provinciestad’ staat geheel in het teken van Veenendaal Verenigd/t. De wisselexpositie is opgedeeld in drie onderdelen, die deel uitmaken van de vaste collectie die wordt getoond in Museum Veenendaal. De vaste collectie bestaat uit thema’s zoals tabak, water, turf en de Tweede Wereldoorlog.

Stad in opbouw
In de wisselexpositie wordt duidelijk wat ervoor gezorgd heeft hoe de stad Veenendaal zich heeft ontwikkeld. Door middel van de samenvoeging van Stichts- en Gelders Veenendaal, de verschillende uitbreidingen en de wijken die in de loop der tijd zijn gebouwd.

Wonen en werken
Daarnaast komt ook de periode van het hoogtij van de ‘oude’ industrie naar voren. De economische crisis en het verval, het plotseling sluiten van fabrieken. Dit had grote gevolgen voor de stad Veenendaal. Veenendaal bleef zich ontwikkelen, dit heeft ertoe geleid dat er een succesvolle nieuwe bedrijvigheid ontstond. De nieuwe bedrijvigheid is meer gebaseerd op kennis en dienstverlening. Het contrast anno 2020 is enorm ten opzichte van 60 jaar geleden.

Samenleven
Van oorsprong werd de Veenendaalse samenleving bepaald door een kerkelijk leven geïllustreerd door kerkelijke objecten onder andere van de Oude kerk. Later kwamen de sportverenigingen in opmars. Maar ook de jongeren cultuur en opstandige jeugdsubculturen kwamen in opmars. Mode, muziek en dans voerden de boventoon.

Vanaf 18 juli is de expositie te bewonderen in Museum Veenendaal!

Het inschrijven is gelukt!

Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.

Veenendaal Verenigd/t gebruikt uw mailadres om u de nieuwsbrief toe te sturen.